Witvis zoals Kabeljauw kun je goed combineren met een beetje een fruitige wijn. Zeker als er ook nog eens saus van prosecco overheen zit, doorgaans gemaakt van de Glera-druif. Die lijkt een beetje op de Garganega qua smaak, niet al te droog en redelijk fruitig. Tegerlijkertijd zit er in de Garganega dei Leoni van Fratelli Vogadori een heel licht bubbeltje die hier mooi bij past.
Een herfstig/winters vegetarisch gerecht met veel groenten met "aardse smaken". En daar, zo vinden wij, past een beetje een boerse wijn bij. Eentje die de het zoet van de uien, de aardse smaken van de paddenstoelen en de knolselderij, wat aanvult met fruitigheid. Eentje die bovendien niet te zwaar is en dit vegetarische gerecht zou overheersen. En zo komen wij bij Romuald Petit's Beaujolais Cru Morgon "Chateau Gaillard" uit. Een super combinatie! En licht gekoeld (graadje of 12-14) mag de wijn ook prima.
Een delicaat en chique (voor)gerecht. Er zijn Nederlanders waar Langoustines niet elke dag op het menu staan. Qua wijn-spijs die ultieme combinatie met een volle Bourgogne chardonnay, hoewel de coquille en bloemkool toch iets genuanceerdere wijn vraagt. De oplossing ligt in de Meursault Premier Cru "Les Ravelles" van Chapelle de Blagny. Ook geen alledaagse wijn, maar doordat dit van het hoogstgelegen stukje Meursault komt, is de wijn niet zo vol en romig als de soortgenoten uit de lager gelegen (warmere) delen van Meursault. en dat combineert dan weer goed met de wat aardse smaak van bloemkool en de iets minder uitgesproken coquille,...
Een vegetarisch gerechtje, met een hele aromatische combinatie van tomaat en geitenkaas. De geitenkaas zou wijzen een Sancerre, maar de balsamico en geconcentreerde tomaat in dit gerecht gaf de doorslag. De Chianti heeft immers ook wel een beetje een balsamico-achtige smaak en dat wordt een fantastische combinatie. Wel kiezen we niet de zwaarste Chianti, maar de Chianti Classico van Tenuta Cappellina. Niet al te zwaar gerijpt op eikenhout, waarmee dit toch redelijk lichte gerechte niet wegvalt.