Ossenhaas met morillesaus en bloemkool // Corbieres Cuvee Sextant

Ossenhaas met morillesaus en bloemkool // Corbieres Cuvee Sextant

Het ideale gerecht voor wijnen op basis van Syrah. Door het rode vlees mag dit gerecht best een wat stevige, tanninerijke wijn. Tegelijkertijd vragen de kruiden (tijm, rozemarijn) om iets uit de Zuidelijke Rhone of Languedoc. En die combinatie biedt de Cuvee Sextant van Celliers d'Orfee. Stevige houtrijping en tannines begeleiden de ossenhaas goed, waar de druivensoort heel goed past bij kruidige mediterrane groenteschotels. Een perfecte combinatie!

Tools:
– Sous vide set (of bak het vlees in een pan)
– Blender
– Thermometer

INGREDIËNTEN

  • 1 stuk ossenhaas van 250-300gr, liefst een hoog stuk
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 teen knoflook
  • Morillesaus
  • 1 vastkokende aardappel
  • Zonnebloemolie
  • 1 kleine bloemkool
  • 250 ml kookroom
  • 250 ml melk
  • Knoflookpoeder
  • Witte peper
  • 6 groene asperges
  • Optioneel: bieslookpoeder en cress

    BEREIDING

    Ossenhaas
    1. Dep het vlees droog en doe in een vacumeerzak samen met een takje rozemarijn en een paar takjes tijm.
    2. Halveer de knoflook in de lengte en voeg die toe aan de zak, samen met wat olijfolie.
    3. Vacumeer het vlees en gaar op 58°C. Ik hanteer ongeveer een half uur per cm dikte. Het stuk wat ik nu had was 5cm dik dus heeft 2,5 uur in het warme water gelegen.
    4. Dep droog en bak in wat olijfolie goudbruin.
    5. Bedek met aluminiumfolie en laat een paar minuten rusten voor je hem aansnijdt.
    Bloemkoolcrème
    1. Snijd de bloemkool in roosjes en leg die in een pan. Giet hier de kookroom en melk overheen tot ze net onderstaan (van beiden 50%).
    2. Breng zachtjes aan de kook en laat zo’n 10 minuten pruttelen tot de bloemkool zacht is.
    3. Haal de roosjes met een schuimspaan uit de pan en doe ze in de blender. Draai glad en voeg waar nodig wat kookvocht toe, één eetlepel per keer, tot het een gladde crème is.
    4. Breng op smaak met een (klein!) snufje knoflookpoeder, wat witte peper en zout.
    5. Duw door een zeef en zet opzij. Verwarm voor het opdienen.
    Gefrituurde aardappelblokjes
    1. Snij de aardappel in plakken van ongeveer 2mm, die plakken in reepjes van 2mm en die reepjes tot slot in blokjes, ook weer van 2mm.
    2. Spoel af onder een koude kraan en laat ze op keukenpapier drogen.
    3. Verhit een laagje zonnebloemolie in een ruime pan (zodat de olie niet over de rand bruist) tot ongeveer 170°C.
    4. Doe hier de aardappel in en frituur kort tot ze mooi goudbruin zijn.
    5. Laat uitlekken op een keukenpapiertje en strooi hier een klein beetje zout en peper overheen.
    Groene asperges
    1. Snijd de houtige kontjes van de asperges en kook ze in licht gezouten water in 4 minuten beetgaar.
    2. Haal ze uit het water en laat ze even uitwasemen. Daarna besprenkel je ze met een beetje olijfolie en strooi je er wat grof zeezout en versgemalen zwarte peper overheen.
    3. Zet opzij tot gebruik.
    Opmaak
    1. Verwarm de bloemkoolcrème en zet met een eetlepel een soort quenelle op het bord, rechts van het midden.
    2. Leg hier aan de rechterkant de asperges tegenaan, 2 met de kop omlaag en 1 met de kop omhoog.
    3. Aan de linkerkant van het bord leg je de biefstuk. Snijd een mooie dikke plak per persoon, de korstjes kun je ondertussen stiekem vast opeten… Leg hem schuin, zoals je op de foto ziet. Bestrooi met wat grof zeezout.
    4. Schenk een paar eetlepels morillesaus in het midden van het bord.
    5. Verdeel de aardappelblokjes over de asperges en maak het geheel eventueel af met wat cressen en bieslookpoeder.
    6. Eet smakelijk!

    TIP

    • Je kunt de morilles na het zeven eventueel nog fijnsnijden en weer door de saus mengen. Ik hou van een gladde saus dus deed dat niet.

    Laat de wijn een paar uur van te voren decanteren, verras je gasten en eet smakelijk!

    Samen met HaroldKookt (@haroldkookt) bieden we unieke wijn-spijs adviezen aan. Harold heeft de ambitie om mensen thuis op restaurantniveau te laten koken. Wij hebben de ambitie mensen thuis betere wijnen te laten drinken. Een ideale combinatie dus!

    Op www.haroldkookt.nl vind je meer recepten van Harold.


    Ouder artikel