Luuk Wijnhold
Asperges met zalm, doperwten en hollandaise // Elzas Muscat

Asperges met zalm, doperwten en hollandaise // Elzas Muscat

Ondanks de prachtige garnering, toch wel een vrij klassieke wijze van asperges maken. Daar hoort in Nederland een Pinot Blanc bij, maar in de Elzas weten ze beter. Ook daar eet men graag asperges, maar hoort daar traditioneel een droge Muscat bij. En dat is dan ook precies het wijn-spijs advies dat wij geven, de Muscat van Chateau de Reichenberg. Een frisse, sprankelende witte wijn, die perfect samengaat met asperges.

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Rauwkostsalade 2.0 // Elzas Muscat

Rauwkostsalade 2.0 // Elzas Muscat

Afhankelijk van de worcestersaus die je kiest vegetarisch of veganistisch, maar dat zal voor de meeste rauwkost gelden. Maar omdat dit zo'n licht (bij)gerechtje is met een hele kleine Aziatische twist, een tricky one. Een Elzasser lijkt erg logisch, maar gegeven de lichtheid gaan we voor de Muscat van Domaine Reichenberg. Een wijn zo licht en zuiver, dat het eigenlijk nauwelijks wijn-spijs kan verdragen, maar zo'n sprankelende muscat is dan eigenlijk wel perfect. Doordat de muscat een zoetje heeft (maar wel droog is), ook prettig bij de Enoki. 

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Zalm in misomarinade, geroosterde rode biet en waterkers // Elzas Riesling Grand Cru "Altenberg de Bergheim"

Zalm in misomarinade, geroosterde rode biet en waterkers // Elzas Riesling Grand Cru "Altenberg de Bergheim"

Bij (vis)gerechten met Aziatische marinade en smaken, passen wijnen uit de Elzas doorgaans erg goed. Het zoetje, wat Elzas-wijnen vaak hebben, combineert vaak uitstekend met pittige gerechten of soja-achtige smaken. En dat geldt bij dit gerecht toch ook wel, gecombineerd met rode biet bovendien een gerecht wat al wat zoetjes van zichzelf heeft. Een hele mooie combinatie met de Elzas Grand Cru Riesling Altenberg de Bergheim van Jean Jacques Muller. Een beetje een gekke, maar daarom juist spannend!

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Combinatie van Oesters // Cremant d'Alsace

Combinatie van Oesters // Cremant d'Alsace

De ideale amuse "met een twist", die perfect samengaat met een glaasje bubbels. Deze grappige combinatie van oesters is net niet wat je verwacht had van klassieke oesters en is een feestje op je bord. De smaakcombinatie van zilt, zoet en spicy is bijzonder, maar ook ideaal voor bij een goed glas strakke bubbels. Zoals onze Cremant d'Alsace bijvoorbeeld. Doordat het een Blanc des Blancs is (100% Chardonnay), is het een vrij droge, niet al te fruitige wijn, waardoor het zich goed aanpast op de vrij heftige smaken van deze amuse. Champagne-kwaliteit en dat voor een euro of 15. En echt feestelijke amuse-combinatie, voor een speciaal...

Lees meer →