Wijn en calorieën, kan ik afvallen en wijn drinken?

Wijn en calorieën, kan ik afvallen en wijn drinken?

Als je wil afvallen of gezonder wil leven, kun je beter geen alcohol of wijn drinken. In wijn zit alcohol, gefermenteerd (druiven)suiker en met name dit zorgt voor calorieën in wijn. Bovendien is alcohol niet gezond, zeer zeker niet overmatig alcoholgebruik. Drink je wijn met mate of let je gewoon op je calorie-inname, dan is wel wat te zeggen over of voor wijn. Wijn is uiteindelijk een natuurproduct, met relatief weinig calorieën ten overstaan van andere (alcoholische) alternatieven. Vergeleken met sommige drankjes kan wijn daarom een goede keuze zijn, maar zeker niet altijd. Tijd om daar eens in te duiken!

Wijn bestaat uit water, alcohol, koolhydraten en mineralen. Calorieën in wijn komen voort uit de alcohol en koolhydraten. Zowel de alcohol als koolhydraten hebben te maken met suikers die van nature aanwezig zijn in druiven. Alcohol is de gefermenteerde vorm van die suikers, koolhydraten de ongefermenteerde vorm. Tijdens de fermentatie van de wijn, wordt (een deel) van de suiker in het druivensap omgezet in alcohol. Wijnen met zo min mogelijk koolhydraten en zo min mogelijk alcohol zijn de wijnen met de minste calorieën. Koolhydraten (suikers) zorgen voor iets minder calorieën dan alcohol, 4 calorieën per gram koolhydraten versus 7 calorieën per gram alcohol. Maar beide factoren moet je in ogenschouw nemen. Het kan hierdoor zijn dat een zoete wijn, met 11% alcohol, minder calorieën bevat dan een droge wijn met 15% alcohol.

Noemenswaardig zijn champagnes of mousserende wijnen in algemene zin. Als een wijnmaker op traditionele (champagne-wijze) wijn maakt, voegt de wijnmaker dosage toe, suiker waardoor de wijn nog fermenteert op de fles, met CO2 (de uiteindelijke bubbels) als bijzonder prettig bijproduct. Deze dosage voegt nog extra suiker toe aan de van nature stille wijn waarvan champagne of andere traditionele mousserende wijn wordt gemaakt. Een tijdlang was daarom Champagne Brut Nature populair in de hippere etablissementen van bijvoorbeeld New York, een champagne zonder toegevoegde suikers of met minder dan 3 gram per liter. Eigenlijk om champagne te kunnen drinken, zonder al te veel calorieën. 

Maar hoeveel calorieën bevat wijn nu precies?

Dat verschilt uiteraard per wijn en, omdat er geen voedingswaardentabel op een wijnetiket staat, is het voor de wijn die jij voornemens bent te drinken eigenlijk niet heel specifiek te zeggen. Maar aan de hand van voorbeelden kom je een heel eind.

Witte wijn

Witte wijnen met de minste alcohol, zijn in de regel droge witte wijnen met een relatief laag alcoholpercentage. Een droge riesling, met een laag alcoholpercentage is één van de meest caloriearme wijnen die je kunt drinken. Het alcoholpercentage is daarbij belangrijker dan de zoetheid, let daar dus op als je op calorieën let. Wat voorbeelden:

  • Een fles droge riesling, met een laag alcoholpercentage (11% of 12% bijvoorbeeld) komt uit rond de 530 calorieën voor de hele fles / 106 calorieën per glas.
  • Zoete witte wijnen met een hoog alcoholpercentage (14-15%) zoals muscat (zoete dessertwijn), zoete riesling (Trockenbeerenauslese of Eiswein) of tokaji komen op zo'n 900 calorieën per fles / 180 calorieën per glas.
  • Meer gangbare wijnen zoals de meeste droge witte wijnen (pinot grigio, chardonnay, sauvignon blanc) liggen dichter bij de droge riesling dan bij dessertwijn. Voor een chardonnay met 13,5% alcohol bijv. rond de 670 calorieën pet fles / 135 calorieën per glas. 
  • Mousserende wijn zoals champagne, lijkt qua alcoholpercentage behoorlijk op de gangbare witte wijnen, met zo'n 650-700 calorieën per fles voor een Brut, zo'n 130 tot 140 calorieën per glas.

De verschillen bij witte wijn zijn dus niet zo verschrikkelijk groot voor de meer gangbare wijnen. Tussen de 105 en 140 calorieën per glas als je kiest voor droge witte wijn of mousserende wijn. Wil je qua witte wijn echt opletten, kies dan dus voor droge witte wijnen met vooral een laag alcoholpercentage. Vermijd zoete dessertwijnen met hoge alcoholpercentages, maar doe dat dan bijvoorbeeld bij uitzondering - met kerst. 

Rode wijn

Anders dan weleens gedacht wordt, bevat rode wijn niet per se minder calorieën dan witte wijn. Ook hier geldt de wet van de alcohol en koolhydraten. Hoe minder alcohol, hoe minder calorieën en (in mindere mate) hoe minder koolhydraten / suikers, hoe minder calorieën.  Omdat in rode wijn gemiddeld genomen meer alcohol zit dan in witte wijn, zijn rode wijnen over het algemeen calorierijker dan witte wijnen. Tegelijkertijd zijn zoete rode wijnen veel minder gangbaar dan zoete witte wijnen. Weer een paar voorbeelden:

  • Lichte rode wijnen zoals pinot noir, syrah of cabernet sauvignon met een alcoholpercentage rond de 12% komt op zo'n 650 calorieën per fles / 130 calorieën per glas. 
  • Zoete rode wijnen zoals Port of Banyuls kunnen bij hogere alcoholpercentages (tot wel meer dan 20%) tot wel 1100 calorieën per fles bevatten / 220 calorieën per glas.
  • Een gangbare / gemiddelde rode wijn, zoals een Bordeauxblend, Sangiovese of Barbera van rond de 15% alcohol bevat zo'n 760 calorieën per fles / 152 calorieën per glas. 

Ook bij rode wijn zijn de verschillen relatief klein, tussen de 130 en 170 calorieën per glas, voor de meest gangbare rode wijnen. Een port of iets dergelijks is ook echt een uitschieter, ook weer voor speciale momenten als je op de lijn let. 

Wijn is niet gezond, maar soms wel een caloriearmer of natuurlijker alternatief voor een ander (alcoholisch) drankje

Wijn is zeer zeker niet gezond, het blijft een alcoholische drank die je met mate moet nuttigen. Wel hebben wij in onze studententijd legio studenten een periode rode wijn zien drinken in plaats van bier, om hier en daar wat studentenvet kwijt te raken. Vooral omdat wijn een wat caloriearmer alternatief is voor andere (alcoholische) dranken. In een glas wijn van 200 milliliter zit ongeveer evenveel alcohol als in 400-600 mililiter bier (2-3 glazen). Dezelfde hoeveelheid alcohol nuttigen door bier te drinken staat gelijk aan zo'n 220 tot 270 calorieën en dat is tot de helft minder calorieën ten overstaan van een glas wijn. Nu is alcohol drinken natuurlijk geen doel op zich, maar het zorgt ervoor dat je eerder verzadigd bent en dus minder calorieën tot je neemt als je een avondje uit bent.

Hetzelfde sommetje gaat op voor bijvoorbeeld mixdrankjes of frisdranken. Alleen als er gemixt wordt met Light- of Zero-varianten of je een Light- of Zero-frisdrank drinkt gaat dit niet op, hoewel dat dan weer geen natuurproducten zijn zoals wijn. Dat laatste is nog wel een vermelding waard, de beauty van wijn is natuurlijk dat, afgezien van wat lage hoeveelheden additieven, een natuurproduct is. Iets dat wij uiteindelijk toch verkiezen boven een mixdrankje.

Disclaimer; Twijfel je? Raadpleeg een diëtist!

Dit artikeltje is natuurlijk geen harde wetenschap en wij hebben er ook niet voor doorgeleerd. We willen enkel wat goede overwegingen meegeven over het drinken van wijn als je let op je calorie-inname. Volg je een dieet, twijfel je, heb je medische redenen om dit artikel te lezen, raadpleeg dan altijd een diëtist of arts en zie dit meer als een inleidend tekstje ter oriëntatie. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan dit artikel.


Ouder artikel Nieuwe artikel